Hem > INNEHÅLL > För klassrummet > Filmtips Bildanalys

Filmtips Bildanalys

Från Järfälla Mediecenter:

Orka plugga : Att skriva bildanalys Från 13 år, 4 min.
Här får du lära dig vad du ska tänka på när du gör en bildanalys. Vi går igenom begreppen denotation, konnotation och syfte och ger tips på hur du kan tänka kring dem för att göra en bra analys.

Bildens byggstenar Från 11 år, 17 min.
Den här filmen handlar om de byggstenar som bygger upp en bild. Bildens byggstenar är sju stycken; linje, form, färg, textur, volym, valör och yta. 
Att kunna detta är bra för att lättare förstå vad en bild betyder och framför allt hjälper det dig att göra dina egna bilder. Vi träffar olika kreatörer som berättar och visar oss hur de använder de olika byggstenarna.
Kapitel:
Inledning (00:00 - 01:44)
Linje (01:45 - 03:45)
Form (03:46 - 06:11)
Färg (06:12 - 08:04)
Valör (08:05 - 10:22)
Textur (10:23 - 11:50)
Volym (11:51 - 13:59)
Yta (14:00 - SLUT)

Tv-serien Bildbang Från 6 år. Lärarhandledning till varje program.
Serien består av fyra avsnitt, om vardera 15 minuter, som kretsar kring både de intryck bilder gör på oss och kring skapande av bilder. Bildbangs målgrupp är 9-åriga barn, men programmen kan passa såväl yngre som äldre. Skapande och analys går hand i hand i programmen. I varje avsnitt finns en workshop där ett barn skapar tillsammans med en vuxen bildkonstnär och får konkreta tips på material, teknik och metoder för att komma vidare i sitt lärande. Varje avsnitt innehåller konsthistoria och medie- och informationskunskap inom bildämnet.

Bildbang: Bildbevis!
Vad kan vi veta om en bild? Hur kan man luras med bilder? Lär dig om källkritik och att granska bilder. Tillsammans med Jack försöker barnen lura Natanael med en läskig bild och en reklambild. Medverkande: Bruno Hellström, Laura Mautner och Noomi Pham. Gäst är Jack Werner och programledare Natanael Derwinger.

Bildbang: Läskigt!
Vad är det som gör att en bild känns läskig eller skrämmande? Hur kan du själv göra en läskig och rolig film? Lär dig om bildmanus och vändpunkter i en film och hur en greenscreen fungerar. Bruno och Johan, som är konstnär och filmklippare, gör en film som är både kuslig och komisk. Medverkande: Bruno Hellström, Laura Mautner och Noomi Pham. Gäst är Johan Wik och programledare Natanael Derwinger.

Bildbang : Snyggt!
Vad är det som gör att en film eller en bild upplevs som cool, snygg eller vacker? Lär dig om ljus, utsnitt och bildtänkande när du filmar. Laura och filmfotografen Andrés gör en musikvideo. Medverkande: Bruno Hellström, Laura Mautner och Noomi Pham. Gäst är Andrés Rignell och programledare Natanael Derwinger.

Bildbang : Proffsigt!
Måla och rita som proffsen. Men vad är egentligen en proffsig bild? Lär dig om skuggor, måleri och att teckna snabbt. Noomi målar och gör snabba skisser tillsammans med bildkonstnären Lisa. Medverkande: Bruno Hellström, Laura Mautner och Noomi Pham. Gäst är Lisa Rinnevuo och programledare Natanael Derwinger.