Hem > INNEHÅLL > Fråga kommunantikvarien

Fråga kommunantikvarien

Har du en fråga om Järfälla, om förr eller idag? Maila din fråga till oss så får experten svara så bäst hon kan.

....................................................................

Fråga: 

Hej, Jag fick veta att det snart är 100-års jubileum på Barkarbyskolan. De hade dock inte lyckats reda ut om den invigdes 1919 eller 1920. Vet du det?

Svar:

Hej, Beror lite på hur man räknar… jag dubbelkollade i Järfällaboken och historiken i korthet är att frågan om skola i Barkarby väcktes 1913. Fr om höstterminen 1915 och t o m vårterminen 1918 fanns  provisoriska lokaler i en villa i Barkarby för småskolan. 1919 beslutade man att flytta skolhuset i Veddesta/Långbacka skola till Barkarbyskolans nuvarande plats, vilket gjordes sommaren 1919. Sen brann skolan ned i halvfärdigt skick och 9/11 1919 beslutade kyrkostämman att uppföra nytt skolhus och lärarbostad. Den äldsta delen av den gamla vita skolbyggnaden blev klar 1920, till höstterminen, enligt vad jag kan se. Den byggdes till ca tio år senare. Sen har flera nya skolbyggnader tillkommit.

Antingen kan man räkna 1919 som året då en ordinarie skola i Barkarby skulle ha startat på nuvarande plats och fira hundraårsjubileum i år. Eller så väntar man till 2020 och firar att det är hundra år sedan nuvarande skolans äldsta del togs i bruk.