Filmtips Demokrati

Filmtips från Järfälla Mediecenter om demokrati

Fatta ordet! Demokrati Från 13 år, 6 min. So-ämnena innehåller begrepp som är viktiga för att kunna förstå och hänga med. Inte bara för att klara provet. Utan för att liksom fatta – hur allt hänger ihop.

Demokrati – En självklar rättighet Från 10 år, 4 min. I klippet lär vi oss om demokratins historia och hur vår demokrati i Sverige fungerar idag.

Demokratins milstolpar Från 13 år, 16 min. Historieprofessor Dick Harrison lotsar oss i den här filmen genom historiens olika decennier, från romartiden och fram till våra dagar, och visar hur demokratin har utvecklats. I västvärlden tar vi kanske demokratin för givet, men dess historia är relativt kort. I många länder lever…

Demokrati och grundlagar i Sverige Från 12 år, 15 min. Filmen berättar om vad det innebär att vara en demokrati samt om Sveriges fyra grundlagar, Successionsordningen, Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Elevråd – så här funkar det. En film om demokrati i skolan Från 7 år, 13 min. Filmen ska inspirera elever att engagera sig och arbeta med elevråd. Vi får lära oss grundläggande mötesteknik och hur man arbetar med demokrati i skolan. Innehåller bra tips för elevrådsarbetet.

Varför ska du rösta? Sharre & Tobbe – Om demokrati och val Från 13 år, 14 min. Tänk om Zlatan och Zara Larsson skulle ställa upp i valet och det gällde att hitta bäst laguppställning för Sverige. Vem skulle kunna låta bli att rösta då? I det här avsnittet undersöker vi val och demokrati. Programledarna träffar experten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren samt…

Evas Superkoll Säsong 2. Del 1-4 Från 6 år. Del 3: Demokrati. Eva förklarar vad demokrati är och hur val och partier fungerar. 

Sveriges historia – Demokrati och nutid Från 7 år, 3 min. 1921 hölls första riksdagsvalet där både män och kvinnor fick rösta. Under andra världskriget var Sverige neutralt och efter kriget började uppbyggnaden av det svenska folkhemmet med sociala reformer.

Yttrandefrihet – undersöks av Platengymnasiet Från 11 år, 17 min. Vad innebär yttrandefriheten för demokratin och samhället? En gymnasieklass på Platengymnasiet i Motala gör en film för att svara på lärarens fråga. De intervjuar poliser, journalister och experter och förklarar samtidigt hur yttrandefriheten regleras i grundlagarna, vad man har rätt att…

Kina – Demokrati i Hongkong? Från 13 år, 4 min. I Hongkong SAR, som sedan 1997 tillhör Kina, får man rösta om vilka som ska styra regionen. Men råder full demokrati i Hongkong? Och hur är det med yttrandefriheten?

Industrialisering till demokrati Sverige 1900 – 1920 Från 9 år, 15 min. I början av 1900-talet mekaniserades jordbruket och människor började arbeta på industrier. Här får vi se vardagsliv och demokratiseringen av Sverige med fackföreningar och rösträttsrörelsen.

Antiken i Grekland – demokrati, vetenskap och filosofi Från 12 år, 15 min. Det var i antikens Grekland som demokrati, läkekonst och filosofi började. Grekerna hade ett nytt sätt att se på världen. Allt var inte gudarnas verk – utan det fanns vetenskapliga förklaringar.

Filmtips från UrPlay

Perspektiv på världen: Statsskick – demokrati till varje p Från 16 år, 10 min. I västvärlden är vi överens om att demokrati är det mest rättvisa styrelseskicket, men långt ifrån alla länder i världen är demokratiska. Ghanas före detta president Jerry Rawlings förklarar varför han tog makten i landet genom en militärkupp. Den ghanesiska journalisten Kokui Selormey Hanson reson

Fatta Sveriges demokrati: Demokrati eller diktatur Från 13 år, 12 min. Vilka olika typer av statsskick finns det? Vad är egentligen en statschef? Och vad är det som kännetecknar en demokrati respektive en diktatur? Statsvetaren Jenny Madestam reder ut begreppen och jämför olika länders sätt att strukturera sitt ledarskap. Noah skickar Leila på en träning med Djurgården.

Nyfiken på Sverige: Den svenska demokratin Från 10 år, 7 min. Om hur Sveriges demokrati fungerar, förklarat på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för det svenska samhället. Om vilka rättigheter och skyldigheter man har, hur ett val går till och vad landstingen och kommunerna är och vad de har för uppgifter.

Pop och politik: Demokrati Från 19 år, 28 min. Om musikens politiska makt. Låtskrivaren Tomas Andersson Wij berättar om hur hans samhällsengagemang avspeglas i texterna. Möt också riksdagsledamoten Barbro Westerholm som minns vad som öppnade hennes ögon för hbtq-frågor.