Bilder härifrån! 1900-1930

Bild som illustrerar objektet
Bild som illustrerar objektet

En fotoutställning med historiska Järfällabilder från 1900-1930

”Att fånga ljuset” är ett klassiskt sätt att beskriva fotografi.

Men man fångar något mer. En tid. En plats. Ett liv. Varje bild har sin historia.

Fotografier ger oss möjlighet att se tillbaka i tiden. I Järfälla kommuns bildarkiv finns det mer än 40 000 fotografier från slutet av 1800-talet fram till idag.

Fotografierna i Järfälla kommuns bildarkiv berättar om Järfällas historia och utveckling – om människor, bebyggelse och livsmiljöer.

I utställningen Bilder härifrån! visar vi ett urval bilder och berättelser från Järfälla åren 1900-1930. En tid som blev slutet på en epok och början på en ny. En brytpunkt mellan två tidevarv.

Det är ett viktigt skede i kommunens historia. Då får livet i Järfälla en ny riktning. Omvandlingen från ett traditionellt jordbrukssamhälle till en växande kommun i Stockholms närhet påbörjas.

Vi har valt att göra några nedslag på platser där det finns ett tydligt före och efter. Vad var det som hände då? Hur ser det ut nu? Samtidigt får vi en inblick i var Järfällaborna arbetade, hur de bodde och vad de gjorde på fritiden.

Utställningen visades i Jakobsbergs konsthall 1 sep- 7 okt 2018 och finns att se i efterhand som en digital utställning här. 

En tid.

Sekelskiftet 1900 kom att bli en vändpunkt i Stockholms utveckling men också en start för dagens Järfälla.

År 1900 fanns 1 140 personer mantalsskrivna i Järfälla – då en jordbruksbygd utan tätorter. Stockholms befolkning ökade från 150 000 invånare till 300 000 under 1800-talets slut. Bostadsbrist och höga hyror gjorde att många flyttade utanför tullarna och begreppet förort uppstod.

År 1876 kom järnvägen men det dröjde innan den kom att påverka Järfällas utveckling. Först kring 1900, då gårdarna Barkarby och Kyrkbyn samt delar av Stäket styckas till villatomter, börjar Järfälla som förort ta form.

År 1906 köper Bolinders Mekaniska Verkstad AB Kallhälls gård. Nära Mälaren och järnvägen bygger företaget gjuterier och verkstäder samt under åren 1907-13 också arbetarvillor med totalt cirka 80 lägenheter. Jakobsbergs gård köps 1919 av Mälarprovinsens Egnahem AB som styckar området i tomter för små- och trädgårdsbruk, småindustri och ett 50-tal villor.

Även inom fotografin hände mycket under denna tid.

Före 1880 var det omständligt att fotografera. Utrustningen var stor, tung och svår att hantera. Kameran måste laddas i mörkrum och bilderna framkallas snarast efter exponering. I och med torrplåten slapp fotograferna flera tunga arbetsmoment. Den förenklade hanteringen gjorde att fotograferna kunde fotografera utanför ateljén. Därmed kunde de ta sig ut i landet, ofta med cykel, och dokumentera människorna och livet där.

JkB 00248 - Gruppbild
Titel: Torpet Vattmyra under Jakobsbergs gård. Plats: Jakobsberg
Tid: 1901 Fotograf: Okänd
Bildtext: Jakobsbergs äldsta torpbyggnad. Torparen Karl August Johansson och hans fru Emma Josefina Johansson med deras barn fr.v Axel Gunnar, Erik Alfred och Elsa Maria samt barnens kusin John Ehn. Senare föddes en dotter som fick namnet Hilma som 1987 bodde på Magnusvägen i Jakobsberg.
JkB 18551 - Personbild
Titel: Cykeltur Plats: Barkarby
Tid: 1920-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: 3:e från vänster är Elsa Skogfelt (flicknamn okänt). Elsa var gift med Sten Skogfelt som arbetade och bodde på Görväln.
JkB 17106 - Sund
Titel: Ångaren Fyris I Plats: Stäket
Tid: 1926-1928 Fotograf: okänd
 Bildtext: Ångaren Fyris I passerar broarna vid Stäket. Hon var den största ångbåten som trafikerade rutten Stockholm-Uppsala. Hon var i trafik 1926-1928 och 1932 upphörde den reguljära ångbåtstrafiken.1950 gick det sista pråmsläpet. Konkurrensen från järnvägs- och landsvägstransporter hade blivit övermäktig.
JkB 10125 - Gård
Titel: Säby Gård Plats: Jakobsberg
Tid: 1890-tal Fotograf: Okänd
 Bildtext: Godsägare Emil Göthberg (t.h) stående framför huvudbyggnaden. Schering Rosenhane lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden på 1600-talet och gjorde gården till säteri och fick skattefrihet för att han bebyggde gården ståndsmässigt.
JkB 17097 - Villa
Titel: Villa Plats: Barkarby
Tid: 1910 Fotograf: Stäkets Lanthandels förlag
 Bildtext: Kring 1900 styckades gårdsmarker upp till villatomter. Till vänster en villa vid Lagfartsvägen, de två andra villorna utmed Enköpingsvägen.
JkB 20201 - Gruppbild
Titel: Arbetare i panncentralen, Bolinders Fabrik Plats: Kallhäll
Tid: 1930 Fotograf: Stäkets Lanthandel förlag
 Bildtext: 1845 startade bröderna Bolinder ett gjuteri och en mekanisk verkstad på Kungsholmen i Stockholm. Fabriken expanderade och behövde större utrymme. Lösningen för Bolinders blev att flytta delar av produktionen utanför tullarna.
JkB 07555 - Gård
Titel: Barkarby Gästgivargård Plats: Barkarby
Tid: 1890-tal Fotograf: Svenska Turistföreningen
 Bildtext: En av de äldre bilderna som finns av gården. En man har just kommit ut från byggnaden, kanske har han avnjutit en härlig måltid för att sedan resa vidare. I bakgrunden skymtar gavelspetsen till Barkarbys arbetarbostad. Bilden användes i Svenska Turistföreningens broschyr med följande text: ”Barkarby Gamla Gästgivargård i Järfälla Socken 15 km nordväst om Stockholm är ett pittoreskts prov på gamla tiders enkla härbergen för vägfarande på den svenska lantbygden”.
JkB 00226 - Ladugårdsbacke
Titel: Ladugårdsbacken vid Jakobsbergs gård. Plats: Jakobsberg
Tid: 1911 Fotograf: Okänd
Bildtext: Logen och magasinet. Fr.v okänd, inspektör Carl Östman, okänd, ladugårdsförman Johansson och Eriksson ”Ekorren”, arbetare i ladugården. Johansson hade barnen Fridolf (kallade sig senare Carl och tog namnet Ljungvard), Ivar (tog senare namnet Sundius), Isak, Hilmer, Fritz, Sigrid och Hilma.
JkB 16345 - Utflykt
Titel: Utflykt med picknick Plats: Östra Barkarby
Tid: omkr 1920 Fotograf: Nils Sahlholm
Bildtext: Vyn omfattar i bildens övre del i stort sett områdena kring Norrviksvägen från Åkerbyvägen och öster ut mot Sollentuna. Från vänster: Edit (?) Sahlholm (gift med Nils som fotograferar), Anna-Lisa Andersson (gift Weingartner), Ingeborg Andersson, Rudolf Weingartner och Margareta ”Lillan” Andersson. Nils Sahlholm var son till Gustav Sahlholm.
JkB 00820 - Industribyggnad
Titel: Bolinders fabrik Plats: Kallhäll
Tid: 1913 Fotograf: okänd
Bildtext: Avgörande för valet av Kallhäll för Bolinders industri var det centrala läget invid Mälaren och Västeråsbanan, som möjliggjorde transporter både till sjöss och via järnväg.

 

 

En plats.

Fotografin demokratiserades när tekniken blev enklare och billigare. Tidigare hade kungligheter, celebriteter och de rika porträtterats. Fotografernas tjänster blev snabbt populära i ett samhälle som varit nästan bildlöst och många lät sig fotograferas.

I början av 1900-talet kom kameror med ridåslutare och ljuskänsligare film som gjorde att bilder kunde tas på bråkdelen av en sekund. Stativet blev överflödigt. Fotografier kunde också tas utomhus. Utveckingen öppnar också för andra fotografer än de professionella. I bildarkivet finns många bilder tagna av amatörfotografer som bidragit till dokumentationen av Järfällas framväxt.

I Järfälla bor 1920 1 637 personer, varav 664 i tätorter. Jordbruk bedrivs fortfarande på de större gårdarna men nu finns arbetstillfällen även inom andra områden.

En växande befolkning kräver service av lokalsamhället. Järfällas första affär öppnade redan i mitten av 1870-talet i Barkarby. 1915 flyttade den till nya lokaler nära Bällstaån.

I Kallhäll öppnades en kooperativ affär 1911. Direktör E.A. Bolinder ställde som villkor att föreningen inte fick ansluta sig till Kooperativa Förbundet. Under 1920-talet startades även två affärer i Jakobsberg. Här startade också en snickerifabrik 1922 som bland annat tillverkade bänkfönster till trädgårdmästare i trakten.

Några av gårdarna i Järfälla hade större trädgårdar redan före år 1900. Det mesta av överskottet såldes lokalt. När gårdarna säljs och marken styckas startar många trädgårdsbruk i kommunen, framförallt i Skälby. En stor del av produktionen säljs i Stockholm, på Hötorget och Klarahallen.

JkB 10467 - Arbetarbostad
Titel: Arbetarbostad Plats: Kallhäll
Tid: 1920-1930-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: Väster om järnvägen, villa nr 7. Från vänster: August Johansson (1860-1944), hans maka Kristina Johansson (1859-1946). I fönstren från vänster: döttrarna Irma och Elsa. Paret längst till höger är troligen Ernst Råå med fru (namn okänt). Övriga är okända.
JkB 20171 - Järnvägsstation
Titel: Kallhälls Järnvägsstation Plats: Kallhäll
Tid: 1911 Fotograf: Stäkets Lanthandels förlag
Bildtext: Exteriör av stationsbyggnaden. Stinsen Malcom Berggren stående framför stationen. Några av barnen är förmodligen Berggrens barn. Den ursprungliga stationen togs i bruk år 1907 för att betjäna Bolinders nya industriområde och anslutande villaområde. Innan dess passerade tågen Kallhäll utan att stanna.
JkB 00131 - Tjänstefolk
Titel: Tjänstefolk på Görvälns gård Plats: Barkarby
Tid: 1912-1913 Fotograf: Okänd
Bildtext: Stående från vänster tjänsteflickan Julia från Stockholm och 2:a husan Ellen. Sittande från vänster Mamsell Edla Wetterfors och köksan Nanny. Sittande på marken från vänster köksan Maja från Stockholm, 1:a husan Sofi Agrell. Hunden hette Lord eller Bärna.
JkB 14273 - Torp
Titel: Torpet Nyberg under Jakobsbergs gård Plats: Jakobsberg
Tid: 1920-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: Med häst och släde, stående Gunnar Ohlson. Sittande fr.v Ida Ohlson d y och Emma Ohlson. Torpet Nyberg torde ha tillkommit under 1770-talet. 1919 köper Gunnar det från Mälareprovinsernas Egnahems AB för 9 000 kr.
JkB 02499 - Järvägsstation
Titel: Vykort med Jakobsbergs järnvägsstation Plats: Jakobsberg
Tid: 1911 Fotograf: Okänd
Bildtext: Runt 1900 exploderade formligen vykortens popularitet och Järnvägsstationer var ett poulärt motiv. Stationsinspektor Johan Edvard Nyberg stående på perrongen med signalflaggan. Kortet avsänt till herr A F Lind i Barkarby (stinsen). Avsändare är Nyberg. På framsidan står det: ”30/11 1911 Hej! Bror Anders! Nyberg”.
JkB 14503 - Skola
Titel: Görvälns skola Plats: Jakobsberg
Tid: 1900-tal Fotograf: Stäkets lanthandels förlag
Bildtext: Klasskort med arrangerad ringlek med lärarinnan Fanny Lagerlund. Skolan i bakgrunden. Stående längst t.h Eskil Karlsson (med huvudbonad), son till rättare Karlsson på Görväln. Görvälns skola var verksam mellan åren 1896 och 1939 men skolbyggnaden finns kvar. Byggnaden uppfördes som den fjärde fasta skolan i socknen.
JkB 00910 - Snickerifabrik
Titel: Interiör från Järfälla Snickerifabrik Plats: Jakobsberg
Tid: 1920-tal Fotograf: okänd
Bildtext: Fr v Oscar Lund och Edvin Andersson. I mörk kostym Oscar Björklund. År 1922 startar en kooperativt driven snickerifabrik i magasinet till Jakobsbergs gård. Bland andelsinnehavarna var bröderna Oscar och Viktor Björklund samt David Hallgren. Tillverkningen består främst av bänkfönster till trädgårdsmästare i Hässelby Villastad.
JkB 12454 - Arbetarbostad- Kallhäll
Titel: Arbetarbostäder Plats: Kallhälls centrum
Tid: 1920-1930-tal Fotograf: Waldemar Ahlberg
Bildtext: Öster om järnvägen, från vänster villorna nr 4 som var matservering för ungkarlar innan ungkarlshotellet byggdes på 1940-talet, villa nr 6 som var den Kooperativa affären och villa nr 8.
JkB 08512 - Affär
Titel: Konsumentförening Plats: Kallhäll
Tid: 1920-tal Fotograf: okänd
Bildtext: Kallhälls Kooperativa Handelsförening (från 1952 Järfällabygdens konsumentförening). Föreningen disponerade två rum och kök i villa nr 6 och butiken öppnades 1 mars 1911. Fr v: föreståndare Eskil Johansson och Harry Pettersson.
JkB 02655 - Järnvägsstation
Titel: Barkarby Järnvägsstation Plats: Barkarby
Tid: 1921 Fotograf: Okänd
Bildtext: Personal vid stationen. Från vänster: stationskarlen K A Kinander, banvakten J A Frögren och stationsförman Anton Nilsson. En hållplats öppnades av SWB Järnvägsbolag år 1878. Ett flertal stationshus har funnits öster om spårområdet; det senaste, byggt 1922, revs 1969.
JkB 19498 - Torghandel
Titel: Torghandel på Hötorget i Stockholm Plats: Stockholm
Tid: omkr 1900 Fotograf: K W Stenström
Bildtext: Emma Malmström, t.v iklädd hatt och mörk kappa, från Jakobsbergs gårds trädgårdsmästeri säljer grönsaker odlade i Järfälla. Emma var hustru till Hjalmar Malmström som var trädgårdsmästare på Jakobsbergs gård. De bodde i trädgårdsmästarbostaden.
JkB 10481 - Gård
Titel: Vålberga gård Plats: Jakobsberg
Tid: 1910 Fotograf: Okänd
Bildtext: Trädgårdsmästare C O Pettersson gård på väg till Stockholm med trädgårdprodukter. C O Pettersson var tidigare trädgårdsmästare vid Görvelns gård och köpte Vålberga gård 1903. 1936 övertog sonen Carl Reinhold Pettersson Vålberg (död 1954).
JkB 12725 - Växthus
Titel: Växthus vid Görvälns gård Plats: Jakobsberg
Tid: 1914-1915 Fotograf: Martin Nilsson
Bildtext: Växthus vid trädgårdsmästarbostaden. Fr.v trädgårdsmästare Carl Johan Axling (kom till Görväln 1908, flyttade 1920 till eget trädgårdsbruk Björklidelns Handelsträdgård), trädgårdsdrängen Carl Eric Ericson, 1894, anställdes vid Görväln 1912, gjorde värnplikten från 1914 och åter vid Görväln 1915, senare kommunfullmäktige i Järfälla), okänd, Erik Axling (son till trädgårdsmästare Axling, okänd och okänd.

 

 

 

Ett liv.

Den allt billigare tekniken banade väg för bygdefotografen, en avancerad amatörfotograf som – utöver sitt vanliga arbete – förevigade hemorten och dess invånare.

I bygdefotografernas bilder ser vi både vardagliga situationer och de stora högtiderna som bröllop och begravningar. Bygdefotografen var en del av den värld de fotograferade och levde under samma villkor som de som blev avbildade. Det ledde till en närhet mellan motiv och fotograf som ofta avspeglar sig i bilderna. De fångar det där lilla extra – liv.

År 1930 har Järfälla 2 732 invånare. Av dem bor 2 025, alltså 74%, i tätorter. Fler gårdar har sålts och marken styckats till tomter.

De första flygningarna på Barkarby flygfält ägde rum 1913. Det var den enda landbaserade flygplatsen i Stockholm fram till 1936, då Bromma öppnade.

P.O. Flygkompani har sin bas på Barkarbyfältet och ordnar flygturer för privatpersoner, men även flygturnéer runt om i Sverige mellan åren 1919-20. År 1920 öppnas en flyglinje mellan Stockholm-Helsingfors som snabbt läggs ned på grund av uteblivet statligt stöd. Postflyget var den mest lönsamma verksamheten på Barkarbyfältet och 1929 började man med nattflygningar som flög sträckan Barkarby – Malmö – Hamburg – Amsterdam – London. Åren 1920-23 pågår omfattande arbeten med att förbättra flygfältet. 200 arbetare spänger, schaktar och dränerar området. År 1926 sattes Flygstabens flygavdelning upp här och 1938 öppnar Kungl. Svea Flygflottilj, F8, där många Järfällabor får anställning.

Nu växer Barkarbystaden på flygfältet med planer för att 45.000 människor ska leva och verka där. Barkarby handelsplats är Sveriges tredje största. År 2024 ska tunnelbanan stå klar och föra Järfälla in i en ny epok.

JkB 14576 - Centrum
Titel: Krattardags i Kallhälls samhälle. Plats: Kallhälls centrum
Tid: 1920-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: Kvinnorna fick ersättning för arbete av Bolinders. Från vänster: Lisa Edlund, Elvina Engberg, Elly Melin och Vivian Eklund (troligen född Edlund).
JkB 19285 - Personbild
Titel: Fritid Plats: Kallhäll
Tid: 1910-tal Fotograf: okänt
Bildtext: Längst till höger är Sven Berggren, de andra okända. Sven Berggren, född 1903 arbetade som gjuterikontorist på Bolinders. Hans pappa var Malcolm Berggren, stins och stationsförman vid Kallhälls järnvägsstation och förste poststationsföreståndare i Kallhäll 1908-1916. Svens mamma var Anna-Lisa Berggren, poststationsföreståndare 1918-1921.
Bild som illustrerar objektet
Titel: På motorcykel på Enköpingvägen Plats: Barkarby
Tid: 1920-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: På motorcykeln Abel Tell vid styret och Per Ekman bakom. I sidovagnen okänd. I bakgrunden t v Järfälla kyrka och t h ålderdomshemmet med villan Marieborg och villan Solvåg.
JkB 08781 - Skola
Titel: Kallhällsskolan Plats: Kallhäll
Tid: 1920 Fotograf: Stäkets lanthandels förlag
Bildtext: Lärarinna Hanna Nilsson. Från vänster: (si) Lisa Berggren, (st) Axel Andersson ”Västeråsarn”, (si) Märta Berggren, (st) Conny Nilsson, (si) Anna-Lisa Fernström, (si) Sally Jansén, (st) Hervor Forsberg, (si) Fanny Malm, (si) Ingrid Bergman, (st) Sven Sjökvist, (st) okänd, (si) Ingrid Sandberg, (st) okänd, (si) Anne Törnkvist, (st) Knut Rydberg, (si) Eina Ekdahl, (st) Rickard Palm, (st) Ingrid Melin, (st) Elsa Wetterberg, (si) Keizia Karlsson.
JkB 14264 - Nödhjälpsarbete
Titel: Nödhjälpsarbete Plats: Kallhäll
Tid: 1921 Fotograf: Stäkets Lanthandel förlag
Bildtext: Nödhjälpsarbete med vägen mellan Kallhäll och Kallhälls Villastad. Kallhälls villastad i bakgrunden till höger. Längst till höger Edvin Wänglin (till höger om honom skymtar torpet Rännarskede). Nödhjälpsarbete var ett sätt för samhället att ge arbete åt individer som hade svårt att på annat sätt hitta egen försörjning.
JkB 15825 - Flygfält
Titel: Barkarby Flygfält Plats: Barkarby
Tid: 1919 Fotograf: Okänd
Bildtext: En av P.O Flygkompanis plan av typ AVRO (med roterande motor). En samling nyfikna barn har samlats omkring planet. Flickan i förgrunden med rutig klänning är Birgit Längquist, dotter till komminister Elis Längquist. Företaget grundades 1919 för att bedriva civil luftfart med passagerare och utbilda flygförare.
JkB 19007 - Torpet Sandudden + Koffsan
Titel: Torpet Sandudden Plats: Barkarby
Tid: 1920-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: Viktor Klintebäck, skogsvaktare vid Sandudden 1925-1934 har fångat gäddor. Sandudden blev skogvaktarboställe för Viksjö från 1925. Jakt ingick i tjänsten samt tillsyn av badplats. I bakgrunden till vänster bron till Koffsan.
JkB 03425 - Gård
Titel: Besök vid Henrikstorps gård Plats: Barkarby
Tid: omkr 1910 Fotograf: Ernst Lif
Bildtext: Skogsvaktaren vid Görvälv P.G Frid (stående 3:e fr.h) och hans fru Anna Frid (stående 4:e fr.h). Deras barn: Gerda (stående 1:a fr.h), Julius (stående 5:e fr.h), Sofie (stående 6:e fr.h), och Selma, gift Lif (sittande 4:e fr.h). Trädgårdsmästaren Carl Johan Axling vid Görväln (sittande 1:a fr.v) med son och hans fru Sigrid (sittande 2:a fr.v).
JkB 02450 - Torp
Titel: Torpet Igelbäcken Plats: Barkarby
Tid: 1920-tal Fotograf: Okänd
Bildtext: Torp under Stens gård från 1600-talet. Till vänster Maria Charlotta Nilsdotter (gift Johansson). Född 1842 i Varnhems församling, död 1927 på ålderdomshemmet i Barkarby. I torpet bodde mjölnare, gårdshantverkare och statfolk. Det var bebott till 1926 med Maria som sista invånare.
JkB 13349 - Flygfält
Titel: Flygfält Plats: Barkarby
Tid: 1930 Fotograf: okänd
Bildtext: Albin Ahrenbergs passagerarflygningar. T.v i förgrunden: Tekla Johansson, telegrafstationsföreståndarinna i Bromstens telegrafstation. T.h i förgrunden: Johan Erik Johansson, linjemästare i Telegrafverket, nattvakt vid Spånga Rundradiostation samt innehavare av Bromstens Bilstation. De var farmor och farfar till Lennart Järnestad. Person i bakgrunden okänd.

 

 

JkB 12004 - Tält
Johns fru, Signe Lif och Maud Landberg.
Barkarby, 1934
JkB 03797 - Porträttbild
John Lif, född 15 april 1887
Växte upp på Kalvshälla dragontorp. Byggde sin villa i Kyrkbyn, Barkarby där han levde resten av sitt liv.
Barkarby, 1940-tal
JkB 16707 - Gruppbild
Bildbeskrivning:
På trappan till Kalvshälla dragontorp.
Stående överst fr.v. dragonen och kyrkvaktaren C.A. Lif (John Lifs far) och Sigurd Östlund (make till John Lifs syster Karin).
Sittande fr.v. Beda Lif (John Lifs mor), Karin Östlund (syster till John Lif), Helle Östlund (son till Karin och Sigurd Östlund) Jan Forsberg (son till Göta och Nils Forsberg, Göta är syster till John Lif), Gunnel Lif (dotter till Ernst och Selma Lif, Ernst är bror till John Lif) och Selma Lif (maka till Ernst Lif).
Stående längst t.h. Signe Lif (John Lifs maka).
Barkarby, 1930-tal
JkB 11051 - Bilolycka
Bildtext
Trafikolycka på Enköpingsvägen strax söder om dragonbacken vid Kalvshälla. Barkarby flygfält t h i bakgrunden. Bilen i mitten tillhörde fjärdingsman John Lif.
Barkarby, 1930-tal
JkB 19467 - Villa
John Lifs villa under byggnation vid Kyrkvägen 16. Åkerbyvägen går bakom villan. Fr v fjärdingsman John Lif och Bengt Bengtsson.
Barkarby 1925
JkB 11127 - Flygfält
Första nattpostmaskinen startar från Barkarby.
Kl.6.30 e.m. steg piloten Liljeberg ombord efter en lyckospark av överste Hedengren i Svenska Luftfartsförbundet. Ombord lastades 100 kg post till olika delar av Europa. Planet anlände till Malmö 10.40 e.m., något försenat.
Plantyp, Junkers F 13 (finns ev. på Tekniska Museet).
Barkarby flygfält 1929

 

 

Bygdefotografen, en amatör med en passion.

Under första delen av 1900-talet reste bygdefotografer runt om i landet, ofta på cykel, för att söka motiv och folk som ville beställa bilder. En bygdefotograf var en fotograf som ofta hade ett annat yrke vid sidan av fotograferandet. I regel hade inte en bygdefotograf ingen ateljé och framkallade sina bilder i primitiva mörkrum vilket de lärt sig i handböcker eller genom korrespondensinstitut

John Lif

John Lif föddes 1887 på Kalvshälla dragontorp, äldst av en syskonskara på nio. Föräldrarna hette Beda och Carl August Lif. Carl August Lif var född på Säby och tjänstgjorde som dragon. Kalvshälla dragontorp var hans tjänstebostad och här odlade paret Lif även lite mark.

Efter sexårig folkskola i Aspnässkolan arbetade John Lif bland annat inom jordbruket på Säby gård och på Stockholms spårvägar. Redan 1910 fick han anställning som fjärdingsman, en syssla som han till att börja med kombinerade med jordbrukssysslor på flera torp i Järfälla.

Han var även verksam som byggmästare i Kyrkbyn en kort tid. Vid Kyrkvägen byggde han 1925 en egen villa där han bodde till sin död 1948.

Från 1920-talets början tjänstgjorde han som fjärdingsman på heltid. Tjänsten innebar bland annat indrivning av skatter, polisverksamhet, trafikhållning, tillsyn av vägar och mycket annat.

I bildarkivet finns ett stort antal bilder tagna av John Lif. Som fjärdingsman fotograferade han en del i tjänsten, inte minst bilolyckor. Men det finns också många bilder med andra motiv, inte minst från olika delar av Järfälla. På några kontaktkopior som finns i arkivet har han noterat tid, bländare och väderlek vid de olika motiven – ett sätt att utveckla sin skicklighet som fotograf. Kanske väckte fotograferandet i tjänsten det också hans intresse för dokumentation av hembygden? Redan på 1940-talet prövade han också att fotografera i färg med diabilder.

John Lif var verksam som inom kommunalpolitiken (s)samt inom församlingen, bland annat som kyrkvärd och ledamot av kyrkofullmäktige. Han engagerade sig tidigt i IOGT-logen i Jakobsberg. Under signaturen J. E. L. skrev han en rad artiklar om hembygden i den socialdemokratiska tidningen Järfällabygden. Kort innan sin död började han också att skriva en hembygdsbok om Järfälla, på vers.

Ett historiskt bildarkiv måste se till att samla in bilder hela tiden för framtidens historia. Vi samlar in egna bilder men vill även ha ett demokratiskt insamlande med en mångfald av blickar på Järfälla för att bevara allas historia. Kontakta oss gärna om ni har bilder ni tycker borde vara en del av Järfällas visuella kulturarv eller vill ha råd om hur ni bäst tar hand om era foton.

Ansvarig för bildarkivet är Järfälla kulturs bildarkivarie, Helen Sperens.

Kontakt: Tel: 08-580 285 86 

Mail: bildarkivet@jarfalla.se

Upphovsman

Järfälla kommuns bildarkiv

Grupperingar

Objekttyp: Utställning


Källhänvisning

Showing qrtag“Bilder härifrån! 1900-1930”, Järfälla kommuns bildarkiv, hämtad 27 april 2024
https://jkn.kulturhotell.se/exhibits/c48-1/

Nya kommentarer måste godkännas av en administratör innan de eventuellt publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *